Aleksander Kociszewski - historyk, regionalista, działacz kultury - Ptasiewicz, Zbigniew (Studia Mazowieckie, 2022)
Artykuł zawiera informacje dotyczące dorobku naukowego i popularnonaukowego, a także efektów prowadzonej przez ponad pół wieku działalności społecznej znanego na ziemi ciechanowskiej historyka i regionalisty doktora Aleksandra Kociszewskiego. Badacza epoki napoleońskiej na Mazowszu, współzałożyciela i dyrektora Krajowego Ośrodka Dokumentacji Regionalnych Towarzystw Kultury, wieloletniego prezesa Ciechanowskiego Towarzystwa Naukowego. Opracowanie jest próbą syntezy dokonań Aleksandra Kociszewskiego w 80. rocznicę jego urodzin i 55. rocznicę działalności naukowej.