Kreatywność i umiejętności techniczne jako źródło równowagi fizycznej i psychicznej uczniów - Hulova, Zlatica (Studia Mazowieckie, 2023)
Edukacja techniczna warunkuje rozwój umiejętności technicznych, kreatywności technicznej, myślenia technicznego, ma również wpływ na zapewnienie fizycznej i psychicznej równowagi osobowości uczącego się. W artykule zaprezentowano dorobek badań przeprowadzonych w ramach projektu VEGA nr 1/0550/22, z których wynika, że kształcenie techniczne rozwija u ucznia, studenta, nauczyciela twórcze myślenie, umiejętności i kreatywność, a treści kształcenia technicznego mają pozytywny wpływ na wszechstronny rozwój, tworzą środowisko równowagi fizycznej i psychicznej ucznia oraz zapobiegają zachowaniom ryzykownym. W badaniu wykorzystano zestaw metod badawczych (kwestionariusz autorski, wywiady, pretest, test, posttest i inne) na próbie 86 respondentów wykazujących statystyczną istotność badanych zmiennych.