Logopeda – kształtowanie się zawodu w Polsce, opieka logopedyczna w powiecie ciechanowskim - Kuskowska, Agnieszka (Studia Mazowieckie, 2023)
W Polsce zawód logopedy ma już pewne tradycje. W naszym kraju istnieje od blisko 30 lat, od kiedy został wpisany do klasyfikacji zawodów i specjalności. Prekursorami logopedów byli najczęściej lekarze i pedagodzy, którzy w swej codziennej praktyce spotykali się z różnymi problemami związanymi z mówieniem. Współczesny logopeda to osoba kompetentna, legitymująca się bogatą wiedzą z wielu dziedzin i różnymi umiejętnościami, aby sprostać wymaganiom coraz bardziej świadomego w tych kwestiach społeczeństwa. W niniejszym artykule zostały poruszone najistotniejsze zagadnienia dotyczące tego zawodu. Przedstawione zostały również dane dotyczące opieki logopedycznej w powiecie ciechanowskim na tle potrzeb dzieci w wieku przedszkolnym i młodszym wieku szkolnym, zawarte w rozprawie doktorskiej autorki. Celem niniejszego artykułu jest przybliżenie zawodu logopedy w Polsce oraz możliwości zdobycia wykształcenia w tym kierunku.