Dziennik stanu wojennego - Dusiński, Andrzej (Studia Mazowieckie, 2023)
Jest to kolejna publikowana w „Studiach Mazowieckich” relacja pisana na bieżąco, zapis zdarzeń widzianych od środka i refleksji notowanych na gorąco w pierwszym i kolejnych dniach stanu wojennego w latach 1981 i 1982. W swoim dzienniku autor – wówczas student Politechniki Warszawskiej, członek podziemnych struktur NZS i „Solidarności” – opisywał zdarzenia, w których brał udział, i te, które obserwował. Przedstawiał aktualne doniesienia z nasłuchu rozgłośni zachodnich – Radia BBC, Głosu Ameryki, Radia Wolna Europa na temat strajków w Polsce i różnych protestów na całym świecie przeciwko wprowadzonemu stanowi wojennemu. Śledził i notował na żywo wiadomości z telewizji i radia. Robił porównanie informacji z krajowych źródeł z wiadomościami z rozgłośni zachodnich i pisał na gorąco własne komentarze.