Wybór materiałów dotyczących przygotowania i wprowadzenia stanu wojennego na terenie województwa ciechanowskiego. Cz. 2: Dokumenty z okresu od 13 grudnia 1981 r. - Zygner, Leszek (Studia Mazowieckie, 2024)
Operacja wprowadzenia stanu wojennego na terenie województwa ciechanowskiego objęła pięć głównych akcji: przerwania i przejęcia kontroli nad łącznością, internowania najbardziej aktywnych działaczy „Solidarności”, przeprowadzenia rozmów ostrzegawczych z wytypowanymi wcześniej działaczami i opozycjonistami, od których żądano podpisania deklaracji o lojalności, opanowania kilku strategicznych obiektów na terenie województwa oraz militaryzację wybranych zakładów pracy, aby nie dopuścić do ewentualnych akcji strajkowych i sabotażowych. Zebrane tu materiały obrazują wybrane elementy wspomnianej operacji oraz jej skalę w wymiarze lokalnym. Tekst prezentuje wybór dokumentów z zasobu Archiwum Instytutu Pamięci Narodowej w Warszawie, Poznaniu, Gdańsku i Białymstoku, a także Archiwum Akt Nowych w Warszawie z lat 1981–1983, dotyczących wprowadzenia stanu wojennego w województwie ciechanowskim.