Udział 11. Pułku Ułanów Legionowych z Ciechanowa w zamachu stanu w 1926 r. - Piotrowicz, Dariusz (Studia Mazowieckie, 2025)
Tematem artykułu jest udział 11. Pułku Ułanów Legionowych z Ciechanowa w puczu wojskowym w maju 1926 r. Autor w oparciu o materiały archiwalne przechowywane w Instytucie Józefa Piłsudskiego w Ameryce podejmuje próbę sprostowania wielu błędnych informacji, które wprowadzili do historiografii Ryszard Juszkiewicz oraz inni badacze.