Lokowanie miasta Łomży. Źródła a historiografia (uzupełnienie) - Świątkowski, Krzysztof (Studia Mazowieckie, 2025)
Niniejsze opracowanie jest autorskim aneksem (uzupełnieniem) do artykułu Krzysztofa Świątkowskiego pt. "Lokowanie miasta Łomży. Źródła a historiografia", zamieszczonego w „Studiach Mazowieckich” 2024, nr 1, s. 81–96. Autor opisał w tym artykule źródła historyczne dotyczące powstania miasta Łomży. Poddał analizie piśmiennictwo i rozbieżności z historycznymi źródłami w powstawaniu tego miasta.