Ośrodki dóbr ziemskich w krajobrazie osadniczym powiatu ciechanowskiego - Małowiecki, Ryszard (Studia Mazowieckie, 2025)
Opracowanie zawiera opisy zmian znaczenia ośrodków własności ziemskiej w krajobrazie osadniczym dzisiejszego powiatu ciechanowskiego w minionych wiekach. Do jej opracowania autor wykorzystał dostępne materiały, w dużej mierze archiwalne. Zmiany przedstawiono w cięciach czasowych – średniowiecze, okres około 1560–1580 r., okres około 1665–1675 r., okres około 1780 r., okres około 1810 r., okres około 1825–1830 r., okres około 1860–1865 r., okres około 1880–1885 r., okres około 1900 r., okres około 1925 r., okres około 1945 r. Zakończono epilogiem opisującym stan obecny. Takie podziały czasowe ustalono w związku z poznanymi przekazami z tych okresów, pozwalającymi na, w miarę pełne, opisanie roli tych ośrodków w krajobrazie. Liczebne wyniki badań nie są precyzyjne z uwagi na pominięcie osadnictwa drobnoszlacheckiego oraz na częste niejasności w przekazach. Zaznaczono też rolę właścicieli lub dysponentów ośrodków dóbr ziemskich w środowisku kulturowym, przez wieki przewodzących lokalnym społecznościom.