Wybór materiałów dotyczących przygotowania i wprowadzenia stanu wojennego na terenie województwa ciechanowskiego. Cz. 3: Aneks - Zygner, Leszek (Studia Mazowieckie, 2025)
Operacja wprowadzenia stanu wojennego na terenie województwa ciechanowskiego objęła pięć głównych akcji: przerwania i przejęcia kontroli nad łącznością, internowania najbardziej aktywnych działaczy „Solidarności”, przeprowadzenia rozmów ostrzegawczych z wytypowanymi wcześniej działaczami i opozycjonistami, od których żądano podpisania deklaracji o lojalności, opanowania kilku strategicznych obiektów na terenie województwa oraz militaryzację wybranych zakładów pracy, aby nie dopuścić do ewentualnych akcji strajkowych i sabotażowych. Organem wspierającym działania wojska, milicji i Służby Bezpieczeństwa w czasie stanu wojennego były sądy, które na mocy dekretu grudniowego w trybie doraźnym skazywały osoby oskarżone o naruszenie prawa, którym udowodniono dokonanie przestępstwa. Pierwszą z nich na terenie województwa ciechanowskiego była dwudziestosześcioletnia Elżbieta Błońska (Walesiak), której akta sprawy toczącej się przed Sądem Rejonowym w Ciechanowie – przechowywane obecnie w Archiwum Instytutu Pamięci Narodowej w Warszawie – stanowią uzupełnienie materiałów publikowanych w poprzednich częściach niniejszego wyboru tekstów źródłowych dotyczących stanu wojennego w województwie ciechanowskim.