Działalność Uniwersytetu Dziecięcego w Państwowej Uczelni Zawodowej im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie - Kuskowska, Agnieszka; Drzewiecka, Marzena (Studia Mazowieckie, 2021)
Uniwersytety dziecięce działają na wielu uczelniach w Europie, w tym także w Polsce. Ich funkcjonowanie różni się od siebie, ponieważ nie ma żadnych obowiązujących wytycznych dotyczących ich prowadzenia, gdyż nie należą do obowiązującego systemu edukacji. Stanowią formę doskonalenia oraz rozwijania samego siebie i wpisują się w idee kształcenia przez całe życie. Organizowane na uczelniach zajęcia przeznaczone są dla dzieci w różnym wieku. Mają różne formy i czas realizacji. Poruszane są na nich różne zagadnienia. Niniejszy artykuł zawiera informacje na temat historii powstania uniwersytetów dziecięcych i ich działalności w Polsce. Głównym celem jest przedstawienie na tym tle działalności Uniwersytetu Dziecięcego w Państwowej Uczelni Zawodowej im. Ignacego Mościckiego w Ciechanowie. Swoją pięcioletnią działalnością Uniwersytet wpisał się już w strukturę i obraz ciechanowskiej Uczelni. Co roku w okresie wakacyjnym na Uniwersytet zgłaszają się dzieci z Ciechanowa i okolic, a następnie uczestniczą przez jeden rok akademicki w zajęciach o różnorodnej tematyce.