Towarzystwo Zjednoczonych Ziemianek na północnym Mazowszu (1892–1939) - Mysiakowski, Mariusz (Studia Mazowieckie, 2021)
Założone w 1892 r. stowarzyszenie pod statutową nazwą Towarzystwo Zjednoczonych Ziemianek z przyszłą siedzibą główną w Warszawie było pierwszą, a zatem najstarszą tego typu i o takim rozmachu organizacją-instytucją kobiecą o profilu społeczno-oświatowo-gospodarczo-rolnym, na podstawie której powstawały kolejne organizacje, w tym pierwsze w Kanadzie, potem w Anglii, budujące swoje statuty na wzorze polskim.