Ulica Nadrzeczna w Ciechanowie. Nazwy, ludzie i historia ogólna ulicy - Bielasta, Barbara (Studia Mazowieckie, 2022)
Niniejsze opracowanie jest efektem zainteresowań autorki historią ciechanowskich ulic. Począwszy od ich powstania, pochodzenia i zmiany nazw, poprzez rozwój przestrzenny, a także prezentację rodzajów budowli stojących przy nich w różnych okresach historycznych (domy mieszkalne, obiekty użyteczności publicznej, zakłady przemysłowe). W historie ulic wpisują się też biogramy ciechanowskich mieszczan, w tym właścicieli poszczególnych parceli miejskich oraz informacje o innych ich użytkownikach.