Wybrane wskaźniki i przeżycia depresyjnego i lęku u osób, które przeżyły nowotwór (cancer survivors) - Bolekova, Veronika; Nanistova, Eva; Chlebcova, Veronika (Studia Mazowieckie, 2023)
Celem pracy jest identyfi kacja najbardziej wyraźnych wskaźników depresji i lęku u pacjentów onkologicznych oraz powiązanie ich negatywnych doświadczeń emocjonalnych z wybranymi wskaźnikami społeczno-demografi cznymi i klinicznymi. Zespół badawczy składał się ze 168 uczestników w wieku 22–83 lata (M = 56,01; SD = 11,97). Metody: kwestionariusz zdrowia pacjenta PHQ-9; uogólnione zaburzenie lękowe GAD-7. Wyniki: zwiększony poziom objawów depresyjnych stwierdzono u 27,4% pacjentów, którzy nie byli leczeni, do najbardziej wyraźnych wskaźników przeżycia depresyjnego należało uczucie zmęczenia, brak energii i trudności w spaniu. Około 16% uczestników wykazuje niespokojną symptomatologię, która najczęściej objawiała się trudnościami relaksacyjnymi, nadmiernymi zamartwianiem i niezdolnością do kontrolowania odczuwanych zmartwień. Stopień depresji i lęku nie rozróżniał znacząco wieku i płci uczestników, długości od końca leczenia, częstości nawrotów, występowania nowotworu w rodzinie i korzystania z usług wspomagających i organizacji dla pacjentów. Wyższy poziom depresji i lęku stwierdzono u uczestników zgłaszających występowanie późnych konsekwencji leczenia.