Wsparcie aktywnego rozwoju dziecka we wczesnej edukacji z wykorzystaniem środowiska kulturowego i przyrodniczego - Gasparova, Miroslava (Studia Mazowieckie, 2023)
W artykule zwrócono uwagę na wykorzystanie w edukacji szkolnej i przedszkolnej dzieci ich najbliższego środowiska kulturowego i przyrodniczego do aktywnego zainteresowania przyrodą i otaczającym je światem. Koncepcja edukacji regionalnej jest obecna w programie nauczania szkół podstawowych na Słowacji jako element treści nauczania, a w edukacji przedszkolnej jest zintegrowana ze wszystkimi obszarami edukacyjnymi programu dydaktyczno-wychowawczego.