Próba odtworzenia losów Alexii z Pawlikowskich i Piotra Krasińskich na podstawie zachowanej korespondencji rodziny Pawlikowskich - Woźniak, Beata (Studia Mazowieckie, 2023)
Przedmiotem analizy jest zachowana korespondencja i papiery rodzinne dotyczące Alexii z Pawlikowskich i Piotra Krasińskich. Celem artykułu jest odtworzenie ich losów z uwzględnieniem życia prywatnego, rodzinnego, edukacji, związku małżeńskiego i dzieci. Artykuł ma za zadanie przybliżyć osoby wywodzące się z rodu Krasińskich lub też mających z nimi powiązania poprzez powinowactwo. Pozwoli to zapełnić pustkę w pozyskiwaniu informacji dotyczących kolejnych członków rodu Krasińskich.