Mławski Obwód Armii Krajowej (wybrane zagadnienia) - Arent, Leszek Andrzej (Studia Mazowieckie, 2024)
Mławski Obwód Związku Walki Zbrojnej, a następnie Armii Krajowej był jednym z wielu podstawowych elementów wielkiej organizacji wojskowej, jaką było konspiracyjne wojsko polskie w okupowanym kraju. Armia Krajowa stanowiła podstawę Podziemnego Państwa Polskiego, a jej głównym celem było przygotowanie podstawowych ogniw do przeprowadzenia powstania powszechnego, w końcowej fazie niemieckiej okupacji. Równolegle prowadzone były także systematyczne działania wywiadowcze, służące do osiągnięcia zakładanych celów i dywersja przeciwko okupantom. Obwód mławski prowadził działalność z polecenia władz zwierzchnich wojska konspiracyjnego, działającego z rozkazu konstytucyjnych władz polskich na emigracji. Podobnie jak w innych regionach niemieckiej okupacji, w obwodzie mławskim nie udała się próba wcielenia innych związków bojowych, działających z inicjatywy poszczególnych ruchów niepodległościowych: Batalionów Chłopskich ze Stronnictwa Ludowego „Roch” czy Narodowych Sił Zbrojnych z Obozu Narodowego. Obwód mławski pomimo niezrealizowania podstawowego celu w ramach akcji „Burza” spełnił swoje zadanie przez samo funkcjonowanie. Była to organizacja, która w świadomości lokalnej społeczności swoją obecnością zapewniała względne bezpieczeństwo, podtrzymywała chwiejnych ludzi od współpracy z okupantem, a niebezpiecznych współpracowników władz okupacyjnych likwidowała na mocy wyroków sądów podziemnych.