Lokowanie miasta Łomży. Źródła a historiografia - Świątkowski, Krzysztof (Studia Mazowieckie, 2024)
W artykule opisano źródła historyczne dotyczące powstania miasta Łomży. Na podstawie dokumentów, stanu badań i koncepcji historiografi cznych odnoszących się do lokowania miast w średniowieczu określono datę lokacji miasta Łomży w aspekcie przestrzennym i prawnym na rok 1400. Niepublikowany dokument powołania wójta był podstawą ustalenia daty lokacji. Poddano analizie piśmiennictwo i rozbieżności z historycznymi źródłami w przedstawianiu początków miasta Łomży.