Uprawa warzyw i znaczenie nawadniania w produkcji - Gürgülü, Hatice (Studia Mazowieckie, 2025)
Aby zaspokoić potrzeby żywnościowe rosnącej populacji na świecie i w Turcji, ludzie nadal intensywnie produkują rośliny uprawne. Warzywa są preferowane bardziej niż inne rośliny na obszarach produkcji roślinnej ze względu na ich wysoką wartość ekonomiczną oraz zalety pod względem zdrowia i odżywiania. Zwiększenie ilości produktów w produkcji rolnej w celu zaspokojenia zapotrzebowania na żywność jest możliwe tylko poprzez zwiększenie czynników zapewniających wzrost roślin. Nawadnianie jest jednym z głównych czynników wpływających na produkcję w rozwoju roślin. Najbardziej efektywne wykorzystanie zasobów wodnych, które zmniejszają się zarówno ze względu na wzrost liczby ludności, jak i zmiany klimatyczne, w obszarach, w których są one potrzebne, stało się poważnym problemem. Szczególnie ważne jest ekonomiczne wykorzystanie wody do nawadniania do celów rolniczych wykorzystywanej w produkcji roślinnej zgodnie z określonym programem i zgodnie z techniką. W niniejszym opracowaniu pokrótce omówiono produkcję warzyw na świecie i w Turcji oraz podjęto próbę zestawienia i oceny niektórych praktyk irygacyjnych i ich skutków w uprawie warzyw, która ma ogromne znaczenie pod względem produkcji. W rezultacie, biorąc pod uwagę niewystarczające zasoby wodne, zaleca się opracowanie i rozpowszechnianie technologii nawadniania ciśnieniowego i inteligentnego, które zapewniają również zrównoważony rozwój zasobów naturalnych.