Szkic do portretu Heleny ze Stadnickich Krasińskiej (1844–1927) – żony, matki, filantropki - Woźniak, Beata (Studia Mazowieckie, 2025)
Autorka przedstawia różne aspekty życia żony Józefa Krasińskiego, Heleny ze Stadnickich Krasińskiej (1844–1927). Na podstawie dostępnych jej źródeł oraz wzmianek w czasopismach śledzi losy Krasińskiej, dokonuje analizy motywacji działania i wpojonych cech charakteru. Zwrócona została uwaga na życie rodzinne i towarzyskie oraz działalność charytatywną bohaterki, której wiernym towarzyszem był mąż. Podkreślona została jej rola, jaką odgrywała w rodzinie, społeczeństwie i kulturze.