Justyna Myszkowska, Jadwiga Szczawińska-Dawidowa. Pionierce świetlanej przyszłości, t. 1, Mowa ruin. Testament czynu. Opowieść o Szczawińskich herbu Prawdzic, Biblioteka Publiczna m.st. Warszawy Biblioteka Główna Województwa Mazowieckiego, Warszawa 2023, ss. 304 - Pawlikowski, Tomasz (Studia Mazowieckie, 2025)
Artykuł recenzyjny.